Det er mye å tenke på når du skal samle inn data til et forskningsprosjekt: Innsamling, oppbevaring og deling med prosjektdeltakere. Med en datahåndteringsplan, eller DMP, tar du informerte valg og sikrer trygg behandling gjennom hele prosessen.
En datahåndteringsplan er et verktøy som hjelper deg å planlegge hvordan forskningsdataene skal håndteres fra start til slutt i prosjektet. Verktøyet er også kjent som DMP (Data Management Plan), eller bare dataplan.
God planlegging bidrar til at kvaliteten på dataene blir best mulig, og at data lever videre og kan gjenbrukes etter prosjektslutt.
Flere og flere finansiører av forskning, deriblant Forskningsrådet, stiller krav om at prosjekter har datahåndteringsplan for å innvilge støtte til forskningsprosjekt.
Med NSDs verktøy får du en interaktiv plan som støtter deg i å ta informerte valg gjennom prosjektet.
Logg inn her for å fylle ut NSDs DMPEn datahåndteringsplan skal sikre god og trygg håndtering av data gjennom forskningsprosessen. NSDs DMP er:
En datahåndteringsplan er et levende dokument, som blir revidert og oppdatert etter hvert som forskningen utvikler seg. I planen beskriver du blant annet:
NSD har også to avtalebaserte verktøy for datahåndtering, som institusjonene kan inngå for å lette arbeidet med å håndtere og ha oversikt over sine forskningsdata.
Verktøyene hjelper institusjonen med å håndtere og ha oversikt over sine forskningsdata, og gir en enkel måte for forskerne å følge gjeldende retningslinjer for sin institusjon.
NSD arkiverer data for å gjøre dem tilgjengelig for gjenbruk. Ved å arkivere dine data hos oss, sikrer du langtidspreservering av dataene.
Flere data gir et rikere analysegrunnlag. Dykk ned i vårt rikholdige arkiv med analyseklare data om mennesker og samfunn.
Finn ut om prosjektet ditt skal behandle personopplysninger og få veiledning til å fylle ut NSDs meldeskjema
NSD holder kurs for forskere, administrasjon og ledelse om personvern, datahåndtering og arkivering av data.
Kravene som stilles til god håndtering av forskningsdata er økende, og det overordnede målet er bedre data og mer gjenbruk. Men hvordan kan du som forsker arbeide med dette på en god måte?
Se våre 5 tips til god datahåndtering