Når du innhenter personopplysninger til et forskningsprosjekt, har du som regel informasjonsplikt overfor den eller de du samler opplysninger om. Her kan du lese mer om hvilke krav som stilles til informasjonen du gir.
Retten til informasjon er en grunnleggende rettighet som er forankret i personvernforordningen. Denne retten gjelder uavhengig av om utvalget samtykker til deltakelse.
I utgangspunktet skal du gi informasjonen individuelt, f.eks. via brev eller epost.
Dersom det ikke er mulig å informere individuelt, kan det være aktuelt å informere kollektivt. Det kan f.eks. være i en avis, et medlemsblad, via uttalelse i et kommentarfelt, eller oppslag i et område du skal observere.
Informasjonen du gir skal være kortfattet, lett forståelig og i en lett tilgjengelig form.
Språket skal være klart og forståelig, og tilpasset deltakerne.
Informasjonen skal som hovedregel gis skriftlig på papir eller elektronisk. Muntlig informasjon er kun aktuelt i spesielle tilfeller. Du må kunne dokumentere hvilken informasjon du gir.
Som hovedregel må du utarbeide et informasjonsskriv. I personvernlovverket er det klare krav til hva denne informasjonen må inneholde.
Informasjonsskrivet er sentralt for å ivareta personvernet. For å hjelpe deg å gi informasjonen de registrerte har rett på, har vi utarbeidet maler som vi anbefaler at du bruker.
Bruk den malen som er aktuell for behandlingsgrunnlaget (om det baserer seg på samtykke, eller på allmenn interesse).
Som hovedregel må du informere deltakerne før du begynner å samle inn data om dem.
Dersom du ikke er i kontakt med de du registrerer opplysninger om, må du informere innen rimelig tid, senest innen en måned. Dette kan f.eks. være ved registerstudier, eller ved at informantene dine gir opplysninger om andre personer.
Hvis du ikke ønsker å bruke NSDs mal som utgangspunkt, kan du lage ditt eget skriv. Informasjonen må minst omfatte:
I tillegg kan det være relevant å informere om:
Det skal mye til for å unnta fra informasjonsplikten. Det vanligste unntaket er at det vil være umulig eller uforholdsmessig vanskelig å informere.
Relevant for vurderingen om det kan unntas er:
Dersom du ønsker unntak fra plikten til å informere, må dette være godt begrunnet i meldeskjemaet.