FORVALTNINGSDATABASEN

Økonomiavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1952* Nyopprettelse

Navn: Økonomiavdelingen
Kort navn: Økonomi
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo

Avdelingen ble opprettet i 1952, og fikk overført saksområdene sine fra Handelsdepartementet, og fra andre avdelinger i Finansdepartementet.
Kilde: Arkivportalen

Jf. også:
- St.prp.nr. 1, tillegg 1, 1952
- Budsj.Innst.S nr..3. 1952
- St.tid. s. 1711 1952
_______________________________________________

Bakgrunn
Da Oscar Torp avløste Einar Gerhardsen som statsminister i november 1951, ble Trygve Bratteli sjef for Finansdepartementet. Kort tid etter, fra 1. februar 1952, ble Kontoret for nasjonalbudsjettet overført fra Handelsdepartementet og lagt direkte under finansministeren, for så å bli en egen avdeling i Finansdepartementet under ledelse av Eivind Erichsen. Erichsen hadde ledet Kontoret for nasjonalbudsjettet siden 1948. Økonomiavdelingen fikk tre kontorer, nemlig det pengepolitiske kontor, Inntekstskontoret og Nasjonalbudsjettkontoret. Egentlig var dette fagområder som nå vendte tilbake til Finansdepartementet etter å ha vært i Handelsdepartementet siden dets opprettelse i 1948. Det opprinnelige pengepolitiske kontor 1945-1947 hadde hatt som en hovedoppgave å grunnlegge et nasjonalbudsjett. Dets etterfølger ble som nevnt Nasjonalbudsjettkontoret. Under det nye pengepolitiske kontoret fra 1952 kom nå "generelle pengepolitiske spørsmål", som omfattet rente-, kreditt- og gjeldspolitikken i sin alminnelighet.
Disse omleggingene, sammen med tilbakeføringene til Finansdepartementet, kan ses som uttrykk for at det planøkonomiske handelsdepartementet Eirik Brofoss hadde opprettet, var i ferd med å rigges ned.
Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005, s. 106

31.12.1988* Består via innlemming

Innlemmede enheter:

01.01.1995* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Oppgaver og funksjoner overføres fra Kredittjuridisk seksjon, Finansmarkedsseksjonen og Gjeldsseksjonen i Økonomiavdelingen til den nye Finansmarkedsavdelingen

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.