FORVALTNINGSDATABASEN

Politiets materielltjeneste (PMT)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1940* Nyopprettelse

Navn: Politiintendanturen
Kort navn: Politiintendanturen
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 03 Offentlig orden og trygghet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Opprettet i 1940 for å forsyne politiet med ensartede uniformer.

01.01.1977* Navneendring

Navn: Politiets materielltjeneste (PMT)
Kort navn: PMT

I 1977 ble det på grunnlag av en stortingsmelding (se også NOU 1975:11) bestemt at Politiintendanturen skulle flyttes ut av Oslo. Flyttingen var et ledd i bestrebelsene for å bremse opphopningen av statsinstitusjoner i Oslo og det sentrale østlandsområdet. Ved flyttingen skiftet Politiintendanturen navn til Politiets materielltjeneste. Størstedelen av Politiavdelingens materiellkontor gikk inn i denne institusjonen. Bare noen få personer fra Materiellkontoret ble igjen i departementet for å arbeide med den langsiktige planleggingen av politiets behov for materiell og hjelpemidler. Politiets materielltjeneste var i virksomhet tidlig i åttiårene, men ble først offisielt etablert den 18. juni 1990.

01.12.1989 Fysisk omlokalisering

Lokalisering: 534 Gran

Prosessen og tiden frem mot en sentral materielltjeneste i politietaten har vært lang og startet allerede i 1975 med Kommunal- og arbeidsdepartementets utredning om utflytting av statsinstitusjoner fra Oslo regionen (NOU 1975:11). I denne ble bl.a Politiintendanturen ble foreslått flyttet ut fra Oslo. Utredningen ble senere basis for regjeringens og stortingets behandling av saken og i mai 1981 konkluderte Justisministeren med at Politiintendanturen enten skulle flyttes ut eller at funksjonene skulle flyttes ut. I denne perioden var også organiseringen Justisdepartementets politiavdeling under vurdering og det ble herunder foreslått opprettet en egen Politiets materielltjeneste. Det ble deretter nedsatt en egen arbeidsgruppe for å utrede spørsmålet om oppgaver og organisering samt å fremme forslag om lokalisering. Flere av landets kommuner meldte seg på i lokaliseringsdebatten og ønsket materielltjenesten plassert i sin kommune. Etter flere runder og sonderinger valgte man til slutt å lokalisere PMT til Gran på Hadeland. Først fem år senere ble teori omsatt i praksis og man startet organiseringen og utflyttingen fra Oslo til Gran kommune den 1. desember 1989. PMT ble offisielt åpnet av justisminister Else Bugge Fougner den 18 juni 1990.

01.01.2001 Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Overordnet: Politidirektoratet
Tilhører gruppe : Politiets særorgan
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

Rapporterer i politifaglige og administrative spørsmål til det nyetablerte Politidirektoratet.; jf. Ot.prp.nr.7 (1999-2000).

18.12.2003 Nedlagt via sammenslåing

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.