FORVALTNINGSDATABASEN

Politihøgskolen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

10.01.1920* Nyopprettelse

Navn: Statens Politiskole
Kort navn: Statens Politiskole
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

«Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten. Skolen feira 75-årsjubileum i 1995, men sjølve etaten har ei mykje lengre historie. Lensmannsetaten har anar tilbake til mellomalderen; for politiet kan vi følgje historia tilbake til midt på 1700-talet. Den første organiserte opplæringa kom i gang i Kristiania i 1889.

Statens Politiskole vart grunnlagd i 1920. I førstninga heldt skolen til ulike stader i Oslo før han i 1946 vart flytta til Gardekasernen i Slemdalsveien 5, Oslo, der han ligg i dag. For å møte auken i elevtalet, og for å skaffe nødvendige spesialrom for meir og betre yrkesretta utdanning, vart det etter kvart behov for å utvide lokalitetane. Eit nytt tilbygg vart teke i bruk hausten 1979 (byggjetrinn II).

I politiske dokument om høgare utdanning for yrke som blir karakteriserte som ”krevjande”, er det lagt til grunn at utdanninga er på høgskolenivå. Politiyrket er eit slikt yrke. I 1990 vart det sett ned ei prosjektgruppe som utarbeidde planar for overgang frå ein etatskole som Politiskolen var, til ein høgskole for politiutdanning. Studieplanen for grunnutdanninga vart fastsett av Justisdepartementet 26. mars 1992, og det første kullet med studentar byrja den 3-årige høgskoleutdanninga si ved Politihøgskolen same hausten. Det siste kullet frå Politiskolen vart uteksaminert våren 1993, og ein epoke i historia til skolen var over.

Overgang til høgskole, større studentkull og krav om auka etter- og vidareutdanning førte til behov for ytterlegare utviding av bygningane til Politihøgskolen. Eit nybygg i tilknyting til den eksisterande bygningsmassen vart ført opp og teke i bruk hausten 1996 (byggjetrinn III). I dette bygget er det mellom anna auditorium med plass til 200 personar, bibliotek, storklasserom og grupperom.

I tillegg til skolen i Oslo har Politihøgskolen ei avdeling i Bodø. Denne avdelinga vart etablert i 1997 og tilbyr tilsvarande grunnutdanning som i Oslo. Politihøgskolen disponerer også utdanningssenter i Stavern og på Kongsvinger, der meir politioperative delar av utdanninga går føre seg..»

Kilde: Historiebeskrivelse på Politihøgskolens internettsider (http://www.phs.no/no/Om-PHS/Fakta-og-tal/PHS-sin-historie/)

01.01.1937* Navneendring

Navn: Politiskolen
Kort navn: Politiskolen

Fra opprettelsen og frem til 1937 var skolens formelle navn Statens Politiskole. Fra 1937 ble skolen hetende Politiskolen.

01.01.1993* Navneendring

Navn: Politihøgskolen
Kort navn: PHS

Statens Politiskole som fram til nå har vært en etatsskole, legges om til høgskole; Politihøgskolen.
____________________________________________

Bakgrunn:
I Stortingsmelding nr. 91 (1983/84) om rekruttering og utdanning av politiet kom tanken om å få til en politihøgskole frem. Da Stortinget i vårsesjonen 1985 behandlet meldingen, kom justiskomiteen med noen merknader til det prinsipielle synet departementet hadde på politiutdanningen: "Etter komiteens mening bør det være en målsetting å utvikle Politiskolen til en regulær faglig høyskole. Dette bør kunne skje raskt, uten at komiteen vil kunne anslå noen tidsramme. Det er komiteens inntrykk at dette vil medføre en rimelig nivåplassering sammenlignet med det som tilbys og kreves av personell innen andre viktige forvaltningsområder."
- Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1997 Består via omorganisering

I 1997 åpner Politihøgskolen en egen avdeling på Mørkved i Bodø, som tilbyr samme grunnutdanning som i Oslo.

01.01.2001 Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Overordnet: Politidirektoratet
Tilhører gruppe : Politiets særorgan
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

Rapporterer i politifaglige og administrative spørsmål til det nyetablerte Politidirektoratet.; jf. Ot.prp.nr.7 (1999-2000).

01.01.2004* Består via omorganisering

Politihøgskolen etablerer Justissektorens kurs- og øvingssenter (JKØ) i Stavern.
Justissektorens kurs- og øvingssenter (JKØ) ligger på Fredriksvern Verft, som er et av Norges 10 nasjonale festningsverk. JKØ har fasiliteter for de fleste formål, alt fra politioperativ trening til konferanser i moderne lokaler.
__________________________________________

Politihøgskolen er et særorgan og den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten. Organisatorisk hører Politihøgskolen inn under Politidirektoratet. Høgskolefaglig reguleres virksomheten av Lov om universiteter og høyskoler.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.