FORVALTNINGSDATABASEN

Jordavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1956* Ny via utskilling

Navn: Jordavdelingen
Kort navn: Jordavd.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo

I forbindelse med at en ny jordlov ville tre i kraft fra nyttår 1956 foreslo regjeringen Gerhardsen å opprette en ny Jordavdeling. Parallelt hadde det i departementet pågått et utredningsarbeid vedrørende departementets organisasjon. Med sine avdelinger, direktorater og kontorer dels direkte under statsråden, dels under en ekspedisjonssjef, hadde Landbruksdepartementet alltid vært noe for seg selv. Departementet var etter utvalgets mening bygd opp på en slik måte at den nødvendige koordineringen uteble. Dette var en svakhet som hadde heftet til departementet siden opprettelsen i 1900. Det ble bl.a. foreslått å opprette en stilling som departementsråd, dels for å temme de egenrådige direktørene, dels for å få til en bedre koordinering mellom avdelingene og direktoratene.

Regjeringen foreslo å opprette to nye avdelinger fra nyttår 1956: en jordavdeling i forbindelse med at ny jordlov da ville tre i kraft, og en økonomisk og administrativ avdeling. Da saken kom til behandling i Stortinget 8. desember 1955 pekte landbruksministeren på at departementets to ekspedisjonssjefer til sammen hadde 22 kontorer under seg, og fem direktører, sju underdirektører og 18 byråsjefer. En uforsvarlig arbeidsmengde og i tillegg kom arbeidet med den nye jordloven.

Fra 1. januar 1956 fikk Landbruksdepartementet to nye avdelinger; Administrasjons- og økonomiavdelingen og Jordavdelingen. Jordavdelingen besto av Jordskiftedirektoratet, Konsesjonskontoret og Jordkontoret.

Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005. Riksarkivarens skriftserie 30. Universitetsforlaget 2008, s. 149-150

30.06.1975* Nedlagt via splittelse

I perioden 1959-1975 besto Landbruksdepartementet av tre avdelinger, som i tillegg til kontorene også inkluderte tre - og fra 1967 atter fire - direktorater. Ved kongelig resolusjon 27. juni 1975 ble det gjort vedtak om at også de fire direktoratene i departementet skulle gjøres om til avdelinger. Det innebar imidlertid ikke at de fire direktørene ble ekspedisjonssjefer. Avdelingsstrukturen ble nå lagt om, slik at departementet fra 1. juli 1975 ble inndelt i seks avdelinger, hvor to var ledet av ekspedisjonssjefer og fire av direktører.

Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005. Riksarkivarens skriftserie 30. Universitetsforlaget 2008, s. 154

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.