FORVALTNINGSDATABASEN

Statens veiledningskontor i heimstell

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1940* Nyopprettelse

Navn: Statens opplysningskontor i husstell
Kort navn: Statens opplysningskontor i husstell
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Opprettet av Administrasjonsrådet i 1940.

Historikk:
Statens opplysningskontor i husstell startet opp som en del av Statens forsøksvirksomhet i husstell i 1939. Opplysningsvirksomheten ble skilt ut som en egen institusjon i 1940. Kontoret skulle gi kurs og informasjon om matstell og husstell. De første åra ble arbeidet konsentrert om å veilede i matlaging og husstell i krisetider. Etter krigen utvidet kontoret virksomheten til å utarbeide kostlister og kostregulativ for offentlige institusjoner. Det laget også en rekke opplysningsfilmer og arrangerte utstillinger på messer, kurs o.l.. Blant de oppgaver som har nedfelt seg i arkivet, er veiledning og tegning av individuelle kjøkken.

I Innst. S. nr. 151 (1968-69) omtales virksomheten ved kontoret særlig å omfatte følgende områder: Opplysningsvirksomhet overfr husmødre og andre om praktiske og vitenskapelige resultater i husmorarbeidet, besvarelse av spørsmål, utarbeiding av brosjyrer, lysbilder, film m.m. Gjennom husmorskoler og andre skoleslag, statens heimstellkonsulenter og organisasjoner drives opplysningsarbeid ved foredrag m.v. Kontoret hadde videre en fast utstilling av kjøkkener og redskaper i Oslo.

Statens opplysningskontor i husstell lå under Husstellkontoret i Landbruksdepartementet fram til 1959. Det ble da overført til Departementet for familie- og forbrukersaker (Familie- og forbrukerdepartementet). Året etter (1960) skiftet det navn til Statens veiledningskontor i (heim)husstell. I 1970 ble kontoret slått sammen med Statens forsøksvirksomhet i husstell til Statens institutt for forbruksforskning (og vareundersøkelser) - SIFO.

Kilder: Arkivportalen.no, Innst. S. nr. 151 (1968-69) Om organisering og utbygging av Statens forsøksvirksomhet i husstell og Statens veiledningskontor i heimstell,

01.01.1959* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1960* Navneendring

Navn: Statens veiledningskontor i heimstell
Kort navn: SVH

31.12.1969* Nedlagt via sammenslåing

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.