FORVALTNINGSDATABASEN

Statens planteinspeksjon

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.05.1950 Ny via omorganisering

Navn: Statens planteinspeksjon
Kort navn: Statens planteinspeksjon
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1
Relaterte enheter:

Etter forslag fra Landbruksdepartementet vedtok Stortinget den 3. mai 1949 opprettelsen av Statens planteinspeksjon. Den nye institusjonen startet sin virksomhet 1. mai 1950.

Hovedoppgavene for Statens planteinspeksjon var i den første tiden kvalitetskontroll med omsetningen av visse konsumvarer innen jord- og hagebruksproduksjonen. Planteinspeksjonen tok opp i seg de oppgaver og det personale som tidligere Statens frukt- og potetkontroll hadde hatt. Det ble innført en kontrollavgift på frukt, bær, grønnsaker og rotvekster (forskrift av 24. juni 1949) for å finansiere tilsynet.

Statens planteinspeksjon ble også tillagt ansvaret for sunnhetskontroll ved import og eksport av planter og plantedeler, bekjempelse av planteskadegjørere under ledelse av Statens plantevern og kontroll med omsetning av plantevernmidler. Disse oppgavene ble etter hvert viktigere.

I henhold til St.prp.nr.1 for 1949-50, skulle Statens planteinspeksjon ha 10 faste kontrollørstillinger. Disse ble gitt betegnelse planteinspektører. Tre planteinspektører kom fra tidligere Statens frukt- og potetkontroll. Det ble i første omgang tilsatt fire nye planteinspektører, ytterligere en ble tilsatt senere, slik at det totale antallet nå ble åtte. Planteinspektørene var spredt rundt i landet på ulike kontorer og var direkte underlagt Landbruksdepartementet. Landet ble delt i åtte distrikter med betegnelse etter de steder kontorene ble etablert.

Tidlig på 50-tallet ble Østfold skilt ut fra Tønsberg distrikt og tillagt Oslo distrikt. I 1958 ble Hamar eget distrikt ved at Hedmark og Oppland ble skilt ut fra Oslo distrikt. I 1962 ble det opprettet en stilling i Finnmark med kontorplass i Vadsø som kombinert planteinspektør og fylkesgartner.

Distriktskontorene ble i mer enn 20 år koordinert direkte fra Landbruksdepartementet. I 1972 ble hovedkontorfunksjonen lagt til Oslo distrikt. Samtidig ble stillingen med kontorplass ved Statens plantevern omgjort til overinspektør i Oslo. I 1983 ble hovedkontoret administrativt skilt ut fra Oslo distrikt.

Antall ansatte økte i takt med nye oppgaver framover til 198-årene. I 1984 var det tilsatt i alt 27 planteinspektører, 2 planteoverinspektører på hovedkontoret og 1 planteinspeksjonsleder på hovedkontoret. Videre var det på det tidspunktet 10 kontormedhjelpere, flere på deltid.

I 1988 ble oppgavene med kvalitetskontroll av visse jordbruksvarer overført til Statens næringsmiddeltilsyn. Dette medførte en viss overkapasitet i Statens planteinspeksjon. Et utvalg ble nedsatt for å komme med forslag til ”slanking” av institusjonen. Resultatet ble organisasjonsendringer og inndragning av noen stillinger.

Hovedkontoret som var plassert i Oslo ble bestemt nedlagt og dets oppgaver i det vesentligste overført til Seksjon planteinspeksjon i STIL – Statens tilsynsinstitusjoner i landbruk. Distriktskontorene i Tromsø, Ålesund og Hamar ble nedlagt fra 1. januar 1990.

Kilde: Historisk overblikk over plantehelsearbeidet i Norge ved 50 års jubileet i 2000.

01.01.1984* Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Type enhet: Gruppe

01.01.1984* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Type enhet: Gruppe

31.12.1992 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)

Fra 1.1.1993 ble en ny organisasjonsstruktur for STIL satt i verk. Kjernen i den nye strukturen er full integrasjon av de ulike kontrollinstitusjonene som hørte inn under STIL's ansvarsområde.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.