FORVALTNINGSDATABASEN

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1986 Ny via sammenslåing

Navn: Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning
Kort navn: NILF
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 301 Oslo

"Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning" (NILF) er etablert ved sammenslåing av "Budsjettnemda for jordbruket" og "Norges landbruksøkonomiske institutt." NILF er en forskningsinstitusjon, som også skal være sekretariat for "Budsjettnemda for jordbruket." Endringen gjelder f.o.m. 1.1.1986 (ref. Statskalenderen 1987, avsn.nr. 807).
______________________________________

Landbruksdepartementet bestemte i 1984 at Norges landbruksøkonomisk institutt (NLI) og sekretariatet for Budsjettnemnda for jordbruket (BFJ) skulle administrativt samordnes til en institusjon som etter litt diskusjon fikk navnet Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF). Den nye institusjonen skulle ha en administrasjonsavdeling mens de faglige delene av de to "gamle" institusjonene skulle være fagavdelinger i instituttet. Et tungtveiende argument for denne organiseringen var at man skulle ha en klar avgrensing av ansvaret og styringsretten for Budsjettnemnda for jordbruket.
Kilde: ''Femti år i landbrukets og samfunnets tjeneste''. Utg. NILF. 1998.

01.01.1992* Består via omorganisering

Instituttet bar preg av å være sammenslått av to institusjoner. De to fagavdelingene som ble etablert i 1986 førte i praksis til at det var et skarpt skille mellom basismodeller og operative modeller. I 1992 brøt man opp den gamle avdelingsstrukturen og etablerte tre fagavdelinger. Hver avdeling skulle ledes av en forskningssjef, og alle avdelingene skulle drive både forskning og forvaltningsrettet aktivitet.
Kilde: ''Femti år i landbrukets og samfunnets tjeneste''. Utg. NILF. 1998.

01.01.1995* Består via omorganisering

Den nye organisasjonsmodellen fra 1992 ble ikke særlig langvarig. Blant annet var det skifte av direktør. Videre var kravene til forskning økt. Instituttet ble evaluert av en internasjonalt sammensatt evalueringskomité. Komitéen var tvilende til om forskningen kunne få spesielt gode vilkår i NILF med alle de ulikeartede oppgavene som institusjonen hadde (NLVF, 1992). Mens instituttet framhevet det positive i samvirket mellom flere oppgaver, var komitéen redd for at forskningen ble restpost i ressurstildeling. Komitéen foreslo bl.a. å skille ut forskningen og legge den til NLH. Landbruksdepartementet bestemte seg for å beholde NILF samlet, og institusjonen omorganiserte i 1995 for å legge forholdene bedre til rette for forskning ved å opprette en egen forskningsavdeling. Samtidig ble det etablert en avdeling som fikk ansvaret for de forvaltningsrettede aktivitetene.
Kilde: ''Femti år i landbrukets og samfunnets tjeneste''. Utg. NILF. 1998.

01.01.1995* Består via innlemming

01.01.1997 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Instituttet blir fra 1.1.1997 organisert som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og finansieringsstrukturen blir lagt om (jfr. St.prp.nr.63 1995-96 og St.prp.nr.1 1996-97 (Landbruksdepartementet) s. 14-15.

I forbindelse med omorganisering av høgare utdanning og sektorforskning på landbruksområdet (jfr. St.prp.nr 63 1995-96) blir høgskolene under Landbruksdepartementet; Norges Landbrukshøgsole og Norges Veterinærhøgskole, overført til Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet. Videre blir de statlige forskningsinstitusjonene under Landbruksdepartementet;
- Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning,
- Norsk institutt for skogforskning,
- Norsk institutt for planteforskning og
- Statens veterinære laboratorier
organiserte som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter med ny finansieringsstruktur.

St.prp.nr 63 1995-96 Om omorganisering av høgre utdanning og sektorforskning på landbruksområdet.
https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Stortingsforhandlinger/Lesevisning/?p=1995-96&paid=2&wid=c&psid=DIVL1066&pgid=c_0569&s=True

30.06.2015 Nedlagt via sammenslåing

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Sammenslått inn i:

Jf. Prop. 119 S (2014-2015) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2015, Innst. 360 S (2014-2015)

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble opprettet 1. juli 2015 som en fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) og Norsk institutt for skog og landskap.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.