FORVALTNINGSDATABASEN

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning - distriktskontor

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

28.04.1947* Nyopprettelse

Navn: Norsk landbruksøkonomisk institutt - distriktskontor
Kort navn: NLI - distriktskontor
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1

Norsk landbruksøkonomisk institutts historie starter med Landbruksdepartementets forslag til statsbudsjett for 1947-48 hvor det ble foreslått at NLI skulle opprettes, og da budsjettet ble vedtatt i Stortinget 28.4.1947, var grunnlaget for NLI formelt lagt. Instituttet kom i drift sommeren samme året.

Organiseringen av instituttet var i stor grad bestemt med tanke på arbeidet med driftsundersøkelsene og rådgivningsarbeid i driftsøkonomi. Over Østlandet og Trøndelag der det var relativt mange regnskapslag og lett å starte nye lag, var det meningen at regnskapslagene skulle gjøre mye av arbeidet og å utnytte landbruksselskapene som innsamlingskontor. Det ble derfor ansatt 9 driftsagronomer som administrativt og faglig var underlagt instituttet, men som skulle ha kontorplass ved landbruksselskapene. I de landsdeler der regnskapsføringen lå for langt tilbake til å få slike regnskapslag på plass straks, ble det opprettet distriktskontor. Instituttet hadde således ved oppstarten hovedkontor i Oslo og 3 distriktskontor (Kristiansand , Bergen og Bodø).

Bakgrunnen for departementets forslag, var innstillingen fra Jordbrukets Produksjons- og Rasjonaliseringskomite som skulle legge fram forslag til fordeling av jordbruksproduksjonen mellom ulike strøk og brukstyper og en passende bruksstruktur. Dette måtte bygge på driftsøkonomiske vurderinger basert på regnskapsføring og -granskninger, driftsplanlegging og økonomisk rettledningstjeneste. For at disse spørsmålene skulle ivaretas av en uavhengig og nøytral institusjon, ble Norges landbruksøkonomiske institutt opprettet.

Kilde: ''Femti år i landbrukets og samfunnets tjeneste''. Utg. NILF. 1998.

01.01.1986* Navneendring

Navn: Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning - distriktskontor
Kort navn: NILF - distriktskontor

01.01.1986* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

30.06.2015 Nedlagt via sammenslåing

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble opprettet 1. juli 2015 som en fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) og Norsk institutt for skog og landskap. Hovedkontoret er på Ås. Instituttet har flere regionale enheter og et avdelingskontor i Oslo.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.