FORVALTNINGSDATABASEN

Kirkeavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1890* Nyopprettelse

Navn: Kirkeavdelingen
Kort navn: Kirkeavd.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Kristiania

Kirkeavdelingen oppsto allerede i1890. Da ble Kirke- og undervisningsdepartementet delt i to avdelinger, en for kirke og en for skole. Kirkeavdelingen fikk seks kontorer under seg. Ansvarsområdet var kirkefaglige og kirkeadministrative saker. Inkludert i Kirkeavdelingens arbeidsområde har vært salg og forvaltning av kirkelige gods (unntatt prestegårdene), dvs. fondene til Opplysningsvesenet, lønnsfastsettelse for prestestillinger. Restaurering av kirkebygg hørte også inn under avdelingen.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2002 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

Kirkeavdelingen skal arbeide for at Den norske kirke skal være en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke. Mennesker i alle aldre og livssituasjoner skal kunne oppleve at de hører til i kirken og blir respektert der, slik at de kan ta del i det lokale kirkelivet. Avdelingen skal også arbeide for at den kristne kulturarven og det kristne verdigrunnlaget holdes levende i samfunnet, og at de ansatte i kirken skal ha gode arbeidsvilkår.Kirkeavdelingen har ansvaret for forvaltningen av Den norske kirke. Dette omfatter ansvar for kirkens organisatoriske og økonomiske rammevilkår, kirkelig administrasjon og presteskapet. Avdelingen samarbeider med kommunene om bl.a. vedlikehold av kirkene. Andre viktige oppgaver er styrkingen av kirkens dåpsopplæring og saker som berører forholdet mellom kirke og stat. Om lag 1/3 av utgiftene til driften av Den norske kirke bevilges over statsbudsjettet. Kirkeavdelingen har budsjettansvar for ca. 800 millioner kroner. Bevilgningen dekker lønnsutgifter til prestene, utgifter til drift av kirkelige organer som Kirkerådet samt biskopene og bispedømmerådene samt ulike tilskuddsordninger. I tillegg fører Kirkeavdelingen tilsyn med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og Det praktisk-teologiske seminar. Forvaltningsorgan for Opplysningsvesenets fond er også underlagt Kirkeavdelingen. Institusjonen forvalter kirkens eiendommer og holder tjenesteboliger for prestene.

01.01.2010 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Kirkesakene overføres fra det gamle Kultur- og kirkedepartementet til det nye Fornyinmgs-, administrasjons- og kirkedepartementet

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Kulturdepartementet

Ansvaret for kirkesaker overføres fra 1.1.2014 fra Fornyings- og administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) til Kulturdepartementet (KUD)

31.12.2015* Nedlagt via sammenslåing

Avdelingen slås sammen med Kulturvernavdelingen til ny avdeling; Avdeling for tru, livssyn og kulturvern