FORVALTNINGSDATABASEN

2net skolekontor

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1947* Nyinnskrevet

Navn: 2net skolekontor
Kort navn: 2net skolektr.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Overordnet: Skoleavdelingen
Lokalisering: 301 Oslo

Opprinnelig etablert i 1898.

Historikk
Lov om høyere allmennskoler som ble vedtatt av Stortinget 27.7.1896 bestemte at regjeringen ved Kirke- og undervisningsdepartementet skulle være overstyre for de nye høyere skolene. Gjennomføring av de nye skolelovene førte til økende arbeidsbelastning for departementet.
Kirkeministeren tok derfor til orde for at det måtte bevilges penger til et nytt byråsjefembete i departementet slik at skolekontoret kunne deles i to. Fra 1.7.1897 ble de fleste undervisningsgreiner over folkeskolenivå skilt ut som eget fagfelt og fra 1.1.1898 ble det eldre Skolekontoret i realiteten delt i et 1. skolekontor D og et 2. skolekontor E da det ble opprettet en midlertidig byråsjefstilling og det ble laget egne protokoll- og arkivrekker. Denne ordningen ble gjort permanent ved bevilgning til et fast byråsjefembete fra 1.7.1899. 1. skolekontor D ble kontor for kulturspørsmål og folkeskolevesen mens det nye kontoret – 2 skolekontor E ble kontor for det høyere undervisningsvesenet.

2. skolekontor ble tillagt Universitetet, de høyere skoler, tekniske skoler og andre fagskoler.
Meteorologisk Institutt ble skilt ut fra Universitetet i 1909. Samme år fikk vi opprettet Statens Tannlegeinstitutt, og dette ble fra 1.1.1910 henlagt til 2. skolekontor. I 1917 ble administrasjonen av alle disse institusjonene, samt den litterære og kunstneriske eiendomsrett, overført til 1. skolekontor D. Ved opprettelsen av 3. skolekontor L i 1914 ble Den kvinnelige industriskole i Kristiania, andre industri- og håndgjerningsskoler, og husflidvesenet overført dit. Kontorets viktigste arbeidsfelter ble heretter de høyere skoler, de tekniske skoler og forskjellige andre yrkesskoler. Norges Tekniske Høyskole ble overført til D-kontoret fra 1.9.1938. 1. skolekontor P overtok alle yrkes-, håndverks- og industriskolene da det ble etablert i 1945. Kontor E ble da et rent kontor for Undervisningsrådet, Det pedagogiske seminar og alle skoler som hørte inn under lov om høyere allmennskoler 10.5.1935.

Kilde: Arkivportalen.no

31.12.1960 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Det omfattende reformarbeidet som ble satt i gang i skoleverket på 1950-tallet krevde etter hvert også omorganisering og utbygging av skoleverkets administrative sentralledelse. Kirke- og undervisningsdepartement satte derfor ned et organisasjonsutvalg i 1959. Utvalgets innstilling forelå året etter. Utvalget anbefalte bl.a. å dele skoleavdelingen i to i det man opprettet en ny avdeling for yrkesopplæring. Den gamle skoleavdelingen ble omdøpt til Avdeling for allmennutdanning og fikk fire kontorer mot tidligere åtte. 2. Skolekontor E ble nedlagt fra 31.12.1960 og alle saker vedrørende videregående allmennutdanning ble overført til det nye Gymnaskontoret fra 1.1.1961 mens de sakene om tekniske skoler med mer som var igjen i ”. Skolekontor E ble overført til Avdeling for yrkesopplæring.

Kilde: Arkivportalen.no

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.