FORVALTNINGSDATABASEN

Trondheim økonomiske høgskole

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1981* Nyopprettelse

Navn: Trondheim økonomiske høgskole
Kort navn: Trondheim økonomiske høgskole
Tilknytningsform: Privat sektor (marked)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1601 Trondheim

Skolen ble etablert i 1967. Staten overtok driften i 1982

Historikk
Den umiddelbare forhistorien for TØH begynte da lektorene Solberg og Sivertsen ved Trondheim Økonomiske Gymnas (TØG) dro til Bergen i 1963 for å opprette kontakt med Norges Handelshøgskoles kursvirksomhet (NHHK). Dette lyktes de med, og allerede høsten 1964 var et deltidsstudium i regi av NHHK startet opp ved TØG. Studiet foregikk to kvelder i uken og omfattet 16 kurs samt et avsluttende seminararbeid fordelt over en 4 års periode. Fra høsten 1966 ble det samme programmet tilbudt som et fulltidsstudium med undervisning 4 kvelder i uken.
I 1967 økte man opptaket fra 7 til 29 elever, samtidig som undervisningen ble lagt på dagtid. 1967 regnes derfor som TØHs stiftelsesår. Studiet ble på denne tiden kalt ”Det 2-årige økonomisk/administrative studiet ved Trondheim Økonomiske Gymnas”. Lærerkollegiet bestod på av 8 ansatte; alle med studiebakgrunn fra Norges Handelshøgskole, og alle var samtidig ansatt ved Trondheim Økonomiske Gymnas.
I 1970 flyttet undervisningen fra trange kjellerlokaler ved Trondheim Økonomiske Gymnas til nyoppussete lokaler ved Kalvskinnet Barneskole. I denne forbindelse ble opptaket doblet fra omtrent 30 til rundt 60 studenter. Det ble også satt i gang et spesialstudium i Markedsføring. For øvrig var alle fagene som ble tilbudt ved skolen hentet direkte fra NHHKs kursportefølje, som var utviklet i samarbeid med lærerstaben ved Norges Handelshøgskole i Bergen (NHH).
Høsten 1974 flyttet skolen inn i Nidarøhallen. Skolen, som fra 1973 het Trondheim Økonomiske Faghøgskole (TØF), doblet nok en gang studenttallet fra 60 til 120 elever. Omlokaliseringen representerte også en overgang fra klasseromsundervisning til auditorieundervisning. For skolens lærere som alle hadde bakgrunn som gymnaslærere, medførte dette helt nye pedagogiske muligheter og utfordringer.
I 1978 overtok Odd Arntzen stillingen som skolens rektor etter Johan Chr. Arentz som på sin side tok fatt på jobben som direktør for det nyopprettete Regionale høgskolestyret for Sør-Trøndelag. Arntzen hadde vært en del av skolens lærerkollegium siden starten. Han grunnla blant annet Stiftelsen den Nordenfjeldske Handelshøgskole, hvorigjennom han skaffet til veie tomten i Jonsvannsveien 82 på Moholt der skolen flyttet inn i 1987. Fra 1979 skiftet skolen navn til Trondheim Økonomiske Høgskole (TØH), og i 1982 ble den statlig og fikk status som regional høgskole. Nybygget på Moholt ble langt på vei finansiert av legatmidler fra Adolf Øiens Fond.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1982* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.07.1994 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:

Går inn i nyetablerte Høgskolen i Sør-Trøndelag under navnet «Avdeling for økonomisk administrativ utdanning». I 2004 tok avdelingen tilbake TØH-navnet.
_________________________________________

Noen sentrale historiske dokumenter:
1965: Videreutdanningskomiteen (Ottosen-komiteen)
1968: St prp nr 136 (1968-69) Om prøvedrift med distriktshøgskolar
1973: St meld nr 17 (1974-75) Om den videre utbygging og organisering av høgre utdanning
1988: NOU 1988: 28 Med viten og vilje (Hernesutvalget)
1991: St meld nr 40 (1990-91) Fra visjon til virke.
Kilde: NOU 1998: 6 - Økonomien i den statlige høgskolesektoren
_________________________________________

Nærmere om reformen i 1994:
Med St meld nr 40 (1990-91) Fra visjon til virke og Stortingets tilslutning til forslagene i meldingen, jf Innst S nr 230 (1990-91), ble det trukket opp prinsipper og utviklingslinjer for politikken framover på de mest sentrale områdene innenfor høyere utdanning i Norge.

Som ledd i oppfølgingen av St meld nr 40 (1990-91) ble de regionale høgskolestyrene satt til å utrede framtidig høgskolestruktur innenfor sin region, i nært samarbeid med høgskolene. Utredningene ble våren og høsten 1992 drøftet i møter mellom høgskolene, høgskolestyrene og departementet.

7. mai 1993 ble det vedtatt i statsråd at de 98 regionale høgskolene skulle omorganiseres til 26 nye institusjoner i høgskolesektoren. Sammenslåingen omfatter de tidligere distriktshøgskolene, de pedagogiske høgskolene, de helsefaglige høgskolene, ingeniørhøgskolene, sosialhøgskolene og andre mer spesialiserte yrkesfaglige høgskoler. Dette er den største reformen i norsk høyere utdanning noensinne.

Den nye organiseringen skulle tre i kraft fra 1. august 1994. De nye høgskolene skulle organiseres etter faglige kriterier, men også geografiske forhold skulle tillegges vekt. Avdelingsinndelingen skulle være rammen for drift av de enkelte utdanningstilbud.

Den 1. august 1994 ble 98 regionale høgskoler slått sammen til 26 statlige høgskoler, med fastsettelse av avdelingsinndelinger og administrasjonsordning ved hver av høgskolene. De regionale høgskolestyrene ble formelt nedlagt, og nye institusjonsstyrer var på plass fra samme tidspunkt. Styringsordningene for de nye statlige høgskolene ble fastsatt midlertidig etter de prinsippene som nåværende lov om universiteter og høgskoler bygger på.

Kilde: NOU 1998: 6 - Økonomien i den statlige høgskolesektoren

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.