FORVALTNINGSDATABASEN

Mønstringsvesenet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1947* Nyinnskrevet

Navn: Mønstringsvesenet
Kort navn: Mønstringsvesenet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1

NB: Etableringstidspunkt er ikke eksakt!

Pr. 1947: 6 distrikt: Oslo, Sandefjord, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Tromsø

Mønstringsloven av 1947 som trådte i kraft 1.1.1949, bestemte at mønstringskontorene skulle legges ned og erstattes av sjømannkontorer. Nærmere bestemmelser om kontorenes virksomhet ble gitt i Sysselsettingsloven av 27.6.1947. Sysselsettingsloven slo fast at enkelte arbeidskontorer skulle ha særskilte hyrekontorer for sjømenn (sjømannskontorer). Møstringssjefene fortsatte som ledere for de nyopprettede sjømannskontorene.Det ble vedtatt å opprette til sammen 16 sjømannskontorer i Norge. Tre av disse ble lagt til Nord-Norge.

For å føre kontroll og tilsyn med sjømannskontorenes virksomhet ble det opprettet ei Sjømannsnemnd i Arbeidsdirektoratet. Det ble i tillegg etablert et Sentralregister for sjømenn 1.1.1948. Registeret inneholdt opplysninger fra alle de lokale sjømannsregistrene. Sentralregisteret ble sammen med Sjømannsnemnda omgjort til Direktoratet for sjømenn i 1962.
Sjømannskontorene var videre underlagt lokale tilsynsnemder som førte kontroll og tilsyn med kontorenes virksomhet.

Sjømannskontorene ble avviklet i 1989 og Arbeidskontorene overtok ansvaret for sysselsettingen av sjøfolk. Dette ble vedtatt gjennom en endringslov av 16.12.1988 som opphevet bestemmelsene om mønstring av sjømenn gitt i Sysselsettingsloven og Mønstringsloven.

31.12.1948* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Type enhet: Gruppe
Relaterte enheter:

Mønstringsloven av 1947 som trådte i kraft 1.1.1949, bestemte at mønstringskontorene skulle legges ned og erstattes av sjømannkontorer. Nærmere bestemmelser om kontorenes virksomhet ble gitt i Sysselsettingsloven av 27.6.1947. Sysselsettingsloven slo fast at enkelte arbeidskontorer skulle ha særskilte hyrekontorer for sjømenn (sjømannskontorer). Møstringssjefene fortsatte som ledere for de nyopprettede sjømannskontorene. Det ble vedtatt å opprette til sammen 16 sjømannskontorer i Norge. Tre av disse ble lagt til Nord-Norge.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.