FORVALTNINGSDATABASEN

Arbeidsgiverpolitisk avdeling

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

06.01.2003* Ny via omorganisering

Navn: Avdeling for omstilling og personalpolitikk (OPP)
Kort navn: Avdeling for omstilling og personalpolitikk (OPP)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo

Etableres i forbindelse med omorganiseringen av departementet fra 6.1.2003. Formålet med omorganiseringen var å styrke departementet som et service- og moderniseringsdepartement.


Oppgaver:
Avdeling for omstilling og personalpolitikk har ansvar for å gi råd og veilendning til lederutvikling, organisasjonsutvikling og omstilling i forvaltningen. Avdelingen har et særlig ansvar for tilrettelegging av en inkluderende og stimulerende personalpolitikk. Avdelingen vil også ha som sentral oppgave å sikre måloppnåelse av avtalen om et inkluderende arbeidsliv for statlig ansatte. Avdelingen er i tillegg sekretariat for politisk ledelse i moderniseringsarbeidet.

Kilde: Statskalenderen 2003 - 4. Kvartal; nettutgaven

01.10.2004 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.2005* Navneendring

Navn: Arbeidsgiverpolitisk avdeling
Kort navn: Arbeidsgiverpolitisk avdeling

Ansvarsfelt: Avdelingen har ansvaret for å forvalte og utvikle lover, avtaler, administrative bestemmelser, rammevilkår mv. for statens personal- og arbeidersgiverpolitikk. Avdelingen skal også være pådriver, rådgiver og støttespiller i omstilling og organisasjonsutvikling i forvaltningen, personalspørsmål, lederutvikling og kunnskapsforvaltning. Kilde: MODs nettsider på Odin

01.01.2010 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

Fra 1.1.2014 overføres store deler av Fornyings- og administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) til KRD. Dette gjelder ansvaret for:
- Arbeidsgiverpolitisk avdeling,
- Avdeling for bygg, sikkerhet og tjenester,
- Satatsforvaltningsavdelingen,
- Avdeling for IKT og fornying (med unntak av oppgaver knyttet til koordinering av bredbåndspolitikken),
- Same- og minoritetspolitisk avdeling

01.01.2017* Består via omorganisering

Seksjonene under avdelingen går ut fra oversiktene på depkatalog.no og regjeringen.no. Saksfeltet omtales nå slik på nettsidene til regjeringen.no:

Avdelingens ansvarsområder:

Forhandlinger
Avdelingen representerer staten, som sentral statlig arbeidsgiverpart, i sentrale forhandlinger om generelle lønns- og arbeidsvilkår i det statlige tariffområdet. Avdelingen forvalter Hovedtariffavtalen, hovedavtalen og øvrige sentrale særavtaler i staten. Vi har også ansvaret for lederlønn, dommerlønn og statens lønnsstatistikk.

Jus
Avdelingen forvalter og utvikler statens arbeidsrettslige lov- og avtaleverk. Avdelingen har forvaltningsansvaret for statsansatteloven, tjenestetvistloven og karanteneloven. Videre har vi blant annet ansvaret for de etiske retningslinjene i staten, retningslinjer for omstilling og andre administrative bestemmelser.

Strategi og utvikling
Utviklingen av den statlige arbeidsgiverpolitikken skal være kunnskapsbasert og forankret i solid kunnskap om arbeidsgiverutfordringene statlige virksomheter møter, kjennskap til norsk arbeidsliv generelt og til kjennetegnene ved attraktive arbeidsplasser. Avdelingen utvikler strategier, rammebetingelser og virkemidler innenfor områder som ledelse, kompetanseutvikling og en inkluderende og mangfoldig arbeidsgiverpolitikk.

(Disse tre ansvarsområdene sammenfaller med de tre tidligere seksjonsinndelingene.)

01.01.2024 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet opprettes med tre fagavdelinger og om lag 170 ansatte som tidligere var underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet.

De tre fagavdelingene som flyttes over fra Kommunal- og distriktsdepartementet til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet er:
- Avdeling for IT og forvaltningspolitikk
- Arbeidsgiverpolitisk avdeling
- Statsforvaltningsavdelingen

Kilde: regjeringen.no

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.