FORVALTNINGSDATABASEN

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2006 Ny via utskilling

Navn: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
Kort navn: IMDI
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 10 Sosial beskyttelse
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Utskilt fra:

Integrerings- og mangfoldsdirektorat (IMDi)
IMDi ble opprettet 1. januar 2006 som kompetansesenter og pådriver for integrering og mangfold. Direktoratet samarbeider med innvandrerorganisasjoner/-grupper, kommuner, statlige etater og privat sektor. IMDi gir råd og iverksetter statlig politikk.

Da beslutningen om å dele Utlendingsdirektoratet (UDI) og å opprette Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ble fattet, ble det av økonomiske og faglige hensyn besluttet at de to direktoratene skulle samlokaliseres. Samlokaliseringen innebærer at en rekke fellesadministrative funksjoner videreføres i sin nåværende form og utføres av UDI for begge direktoratene.

Om Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
IMDis mål er å bidra til like levekår og mangfold gjennom arbeid, integrering og deltakelse. IMDi ble opprettet 1. januar 2006 for å være et kompetansesenter og en pådriver for integrering og mangfold. Direktoratet samarbeider med innvandrerorganisasjoner-/grupper, kommuner, statlige etater og privat sektor. IMDi gir råd og iverksetter statlig politikk.

Bakgrunn
For å gi integrerings- og mangfoldsarbeidet høyere prioritet og klarere mål besluttet regjeringen i desember 2004 å etablere et eget Integrerings- og mangfoldsdirektorat. Etableringen skjer ved at Utlendingsdirektoratet deles. Et stort antall ansatte i Integreringsavdelingen i UDI som har arbeidet med integrering og mangfold, overføres til IMDi. I tillegg kommer også nøkkelpersoner som har hatt administrative oppgaver i UDI. UDI og IMDi samlokaliseres sentralt og lokalt og har fellestjenester som bl.a. IKT og bibliotek. UDI vil ha ansvar for migrasjon og innvandring, herunder drift av asylmottak. IMDI vil ha ansvar for personer som har fått opphold i landet dvs. integrering og mangfold.

02.01.2006* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM)

Fra 2006 har Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM) vært administrativt tilknyttet Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

KIMs sekretariat består av seks personer og er lokalisert i Oslo. Sekretariatet forbereder møter og saker, og har ansvar for utvalgets budsjett og praktiske oppgaver i forbindelse med utvalgets arbeid.

KIM er et regjeringsoppnevnt utvalg som gir råd til myndighetene i minoritetsspørsmål. KIM ble første gang oppnevnt i 1984 som en prøveordning.

01.01.2010 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Jf. nedleggelsen av det gamle Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

01.04.2016* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Justis- og beredskapsdepartementet (forkortet JD) overtar fra 1. april 2016 ansvaret for integreringssaker, som overføres fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Overføringen innebærer at Integreringsavdelingen flyttes fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet.
Justis- og beredskapsdepartementet får med dette det overordnede ansvaret for forvaltningen av integreringspolitikken overfor personer med innvandrerbakgrunn. Justis- og beredskapsdepartementet overtar etatsstyringsansvaret for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Se også Prop. 59 S (2015–2016) - Endringer i statsbudsjettet 2016 under Justis- og beredskapsdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (endringer i ansvarsfordelingen for integreringsområdet mv.) som ble vedtatt i Stortinget 17. mars 2016, jf. Innst. 194 S (2015-2016) fra finanskomiteen.

01.05.2018 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Integreringsminister Jan Tore Sanner fikk i statsråd 17. januar 2018 ansvaret for regjeringens integreringsarbeid. Han vil styre Integreringsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet til endringene trer i kraft, og overtar også ansvaret for IMDi.

Ansvaret for styringen av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ble overført til Kunnskapsdepartementet fra 1. mai 2018.

01.01.2020 Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Overføring av regionale integreringsoppgaver til fylkeskommunene
Som en del av regionreformen har Stortinget vedtatt at IMDis regionale integreringsoppgaver blir overført til fylkeskommunene og at IMDis regionkontor avvikles som statlige regionkontor og legges ned. Endringene trer i kraft 01.01.2020.

IMDi skal fortsette å være et nasjonalt fagdirektorat, med ansvar for å iverksette og samordne regjeringens integreringspolitikk.

Kilde: Om IMDi | Aktuelt nå | Overføring av regionale integreringsoppgaver til fylkeskommunene
(https://www.imdi.no/om-imdi/aktuelt-na/orientering-om-overforing-av-regionale-integreringsoppgaver-til-fylkeskommunene/)

01.01.2021* Fysisk omlokalisering

Lokalisering: 1806 Narvik

Imdi funksjonsorganiseres fra 1.1.2021. Hovedkontoret har fra 2021 adresse i Narvik.

INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET HOVEDKONTOR (Orgnr. 987880562) har fra 1.1.2021 denne postadressen:
Postboks 672, 8508 NARVIK

Fram til og med 2020 var postadressen:
Postboks 212 Sentrum, 0103 OSLO

Slik er direktoratet vist i Enhetsregisteret:

INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET - 987879696 (243 ansatte pr. 2021)
- INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET HOVEDKONTOR - NARVIK - 987880562
- INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET NORD - NARVIK - 988716510
- INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET VEST - BERGEN - 988716448

IMDi hadde 251 ansatte per 31. desember 2021. Disse var lokaliserte i Oslo (161 ansatte) og Narvik (31 ansatte). 59 minoritetsrådgiverer var plasserte på skoler rundt om i landet. (Årsmelding Imdi 2021)

__________________________

Mer om bakgrunn:
Som en del av regionreformen har Stortinget vedtatt at IMDis regionale integreringsoppgaver blir overført til fylkeskommunene og at IMDis regionkontor avvikles som statlige regionkontor og legges ned. Endringene trer i kraft 01.01.2020.

IMDi skal fortsette å være et nasjonalt fagdirektorat, med ansvar for å iverksette og samordne regjeringens integreringspolitikk.

Endringen innebar at ca. 30 av 70 årsverk fra IMDIs seks regionkontor ble overført til fylkeskommunene som en del av reformen.

Samtidig ble det opprettet et nytt nasjonalt kontor for IMDI i Narvik, i første omgang med 20 årsverk. Det tidligere regionkontoret i Narvik hadde 12 årsverk.

01.01.2022* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Arbeids- og sosialdepartementet endrer navn til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Forkortelsen er AID. Arbeids- og inkluderingsdepartementet overtar Integreringsavdelingen i Kunnskapsdepartementet. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet overføres fra Kunnskapsdepartementet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.