FORVALTNINGSDATABASEN

Avdeling for Europa og internasjonal handel

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2007* Ny via omorganisering

Navn: Avdeling for Europa og handel
Kort navn: Avdeling for Europa og handel
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Overordnet: Utenriksdepartementet
Lokalisering: 301 Oslo

Avdelingen består av store deler av tidligere Europaavdelingen samt deler av tidligere Avdeling for handelspolitikk, ressurser og miljø.

Oppgaver:
Avdelingen er ansvarlig for Norges interesser i det europeiske og globale samarbeid om økonomi, næring og handel. Den forvalter og videreutvikler EØS-avtalen, nordisk samarbeid og vårt avtaleverk med EU og forholdet til EUs medlemsland. Dessuten arbeider avdelingen for å sikre norske interesser i WTO og OECD og å bidra til en mer rettferdig verdenshandel

Kilde: www.regjeringen.no - UD

01.01.2015* Navneendring

Navn: Europaavdelingen
Kort navn: Europaavdelingen

Oppgaver:
Avdelingen er ansvarlig for Norges interesser i det europeiske og globale samarbeid om økonomi, næring og handel. Den forvalter og videreutvikler EØS-avtalen, nordisk samarbeid og vårt avtaleverk med EU og forholdet til EUs medlemsland. Dessuten arbeider avdelingen for å sikre norske interesser i WTO og OECD og å bidra til en mer rettferdig verdenshandel.
Kilde: regjeringen.no (februar 2015)

01.01.2020* Navneendring

Navn: Avdeling for Europa og handel
Kort navn: EUR

Oppgaver:
Avdelingen er ansvarlig for Norges forhold til EU inkludert EØS, Schengen, justis- og innenrikssaker og samarbeidet med EUs institusjoner. Spørsmål og prosesser knyttet til global migrasjon. Koordinering i forhold til EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk. Oppfølging av regjeringens strategi for samarbeidet med EU og europapolitikk. Analyse av europapolitiske problemstillinger. Ansvarlig for nordisk samarbeid og det bilaterale forholdet til samtlige europeiske land, inkludert landene på Balkan og Tyrkia. Koordinering av arbeidet med EØS-midlene. Leder arbeidet med brexit internt i UD og i departementsfellesskapet. Avdelingen er videre ansvarlig for å ivareta norske økonomiske interesser gjennom prosesser knyttet til globale handelspolitiske spørsmål. I Verdens handelsorganisasjon (WTO) er fokus på forhandlingsprosesser, faste komiteer og tvisteløsningssystemet. OECD er sentralt for kunnskapsbasert samarbeid mellom likesinnede land om økonomiske og sosiale spørsmål. Norge forhandler i hovedsak bilaterale handelsavtaler gjennom Efta. Avdelingen har ansvaret for 42 land og 32 utenriksstasjoner, delegasjonen til WTO og Efta i Genève, delegasjonen til OECD og Unesco i Paris samt ni internasjonale institusjoner.
Kilde; regjeringen,no. 2020

01.01.2023* Navneendring

Navn: Avdeling for Europa og internasjonal handel
Kort navn: EUR

Saksfelt:
Avdelingen er ansvarlig for Norges forhold til EU inkludert EØS, Schengen, justis- og innenrikssaker og samarbeidet med EUs institusjoner. Spørsmål og prosesser knyttet til global migrasjon. Koordinering i forhold til EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk. Oppfølging av regjeringens strategi for samarbeidet med EU og europapolitikk. Analyse av europapolitiske problemstillinger. Ansvarlig for nordisk samarbeid og det bilaterale forholdet til samtlige europeiske land, inkludert landene på Balkan og Tyrkia. Koordinering av arbeidet med EØS-midlene. Avdelingen er videre ansvarlig for å ivareta norske økonomiske interesser gjennom prosesser knyttet til globale handelspolitiske spørsmål. I Verdens handelsorganisasjon (WTO) er fokus på forhandlingsprosesser, faste komiteer og tvisteløsningssystemet. OECD er sentralt for kunnskapsbasert samarbeid mellom likesinnede land om økonomiske og sosiale spørsmål. Norge forhandler i hovedsak bilaterale handelsavtaler gjennom Efta. Avdelingen har ansvaret for 42 land og 32 utenriksstasjoner, delegasjonen til WTO og Efta i Genève, delegasjonen til OECD og Unesco i Paris samt ni internasjonale institusjoner.
Kilde: reegjeringen.no, jan 2023

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.