FORVALTNINGSDATABASEN

Raufoss ASA

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

11.01.1896 Nyopprettelse

Navn: Rødfos Patronfabrik og Krudtverk
Kort navn: Rødfos Patronfabrik og Krudtverk
Tilknytningsform: Forvaltningsbedrift
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 529 Vestre Toten

Opprettet som forvaltnigsbedrift under forsvarsdepartementet i 1896 for å produsere ammunisjon til det norske forsvaret. Det første navnet på bedriften var Rødfos Patronfabrik og Krudtverk, endret i 1909 til Raufoss Patronfabrik.

Det hele begynte med en fyrstikkfabrikk som ble etablert på Raufoss i 1873. Etter en tredje brann i 1893, ble den nedbrente fabrikkbygningen igjen reist, men eierne hadde da mistet troen på videre drift. I 1892 hadde en forsvarskommisjon foreslått å flytte patronproduksjonen fra Akershus festning til et tryggere sted inne i landet (pga. konflikter med Sverige). Fyrstikkfabrikk-eiendommen på Raufoss ble valgt pga. av den trygge beliggenheten på vestsida av Mjøsa.

I 1948 ble bedriften omdannet til selvstendig rettssubjekt (særlov for militærbedrifter). Andre bedrifter omfattet av denne lovendringen var Kongsberg Våpenfabrikk og Horten Hovedverft. Bedriftene ble fristilt fra statsforvaltningen som selvstendige industriselskaper. Selskapet gikk i 1968 over til aksjeselskapsform med staten som eneeier. Endret navn til Raufoss A/S i 1987. Overtok samme år Norsk Verktøyindustri A/S fra Kongsberg Våpenfabrikk. Etter forslag fra Regjeringen i st.prp.nr.85 1989-90. Jf. Innst.s. Nr. 168, besluttet Stortinget 15. Mai 1990 å gjennomføre en delvis privatisering av Raufoss. Sommeren 1990 reduserte staten sin eierandel i selskapet til 53,3%.i I desember 1997 solgte staten 230 000 aksjer til stiftelsen for Raufoss-ansatte, og sitter dermed tilbake med en eierandel på 50,27%. Etter omorganiseringen består Raufoss i 1998 av fem datterselskaper; Raufoss Service AS, Raufoss Technology AS, Raufoss Forvaltning AS, Raufoss United AS og Raufoss Composites AS. Disse har igjen datterselskap. Raufoss Technology A/S er et heleid datterselskap. De andre selskapene er datterselskap av dette igjen.

Kilder: Wikipedia, www.raufossindustripark.no

17.09.1909 Navneendring

Navn: Raufoss Patronfabrik
Kort navn: Raufoss Patronfabrik

Den 17. september 1909 vedtok Stortinget å endre navnet fra Rødfos Patronfabrik og Krudtverk til Raufoss Patronfabrik.

Begrunnelsen var at man ønsket et navn i overensstemmelse med jernbanestasjonens og poståpneriets navn. Navneendringen ble også en tilnærming til den lokale dagligtalen, hvor man omtaler stedet som ”raufossen”. Man gikk altså bort fra det offisielle og riksmålsinspirerte navnet, til et navn som var mer i tråd med lokal uttale.
Kilde: Sverre Konrad Nilsen: "Fra Raufoss Amunnisjonsfabrikk til Raufoss Industriområde. Institusjonelle perspektiver på industriell utvikling og en omorganisering." 2005. (Link: http://www.p2005.ntnu.no/bin/vedlegg/Studentarbeid/Sverre_Konrad_HFoppgave.pdf)

01.01.1948 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Særlovsselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Omdannet til et selvstendig rettssubjekt i samsvar med lov nr. 1 av 10.10.1947 med tilnærmet samme funksjon som et AS.

Endringen innebar å bryte bedriften ut av den rene statsforvaltningen. Bedriften fikk status som eget rettssubjekt med eget styre og representantskap.

01.01.1948* Navneendring

Navn: Raufoss Ammunisjonsfabrikker A/S
Kort navn: Raufoss

NB: Tidspunkt for når fabrikken skiftet navn fra Raufoss Patronfabrik til Raufoss Ammunisjonsfabrikker A/S er usikkert.

01.01.1953 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1968 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Departementet fant organisasjonsformen etter hvert lite hensiktsmessig og bedriften ble omorganisert til aksjeselskap etter aksjeloven i 1968 (jf. St.prp.nr.133 1967-68).

01.01.1988* Navneendring

Navn: Raufoss ASA
Kort navn: Raufoss A/S

01.01.1990 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Statsaksjeselskap (deleigd; majoritet)
Administrativt nivå: Høyeste nivå

I 1990 ble selskapet børsnotert.

01.01.1993* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1995* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Raufoss Automotive
  • Nammo AS

To forretningsområder ble i 1995 utskilt som heleide datterselskaper. Det ene selskapet, Raufoss Automotive, produserte for bilindustrien. Kapitalbehovet her var anselig, og behovet for en kapitalsterk partner ble tydeligere og tydeligere. Norsk Hydro fattet interesse for virksomheten og kjøpte 40 % av aksjene i første omgang og de resterende 60 % 1. april 1997.

Det andre forretningsområdet, forsvar, dannet sammen med svenske (Celsius AB) og finske (Patria Land & Armament Oy) partnere et eget aksjeselskap i 1998, kalt Nammo. Den norske stat eier 45% i dette selskapet.
Kilde: www.raufossindustripark.no

01.01.1997 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.07.2004 Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

Raufoss ASA
På ekstraordinær generalforsamling i Raufoss ASA i januar 2004 ble det enstemmig vedtatt å oppløse selskapet senest med virkning fra 1. juli 2004. All løpende virksomhet er avhendet til andre eiere, og gjennom det har et betydelig antall arbeidsplasser blitt videreført. All drift i Raufoss ASA er nå opphørt, og på ordinær generalforsamling i juni ble det valgt et avviklingsstyre som trådte i funksjon 1. juli 2004.

Nye eiere
- Raufoss Chassis Technology - ny eier fra 1. juli 2004 er Neuman Aluminium, Østerrike.
- Raufoss United - ny eier fra juni 2004 er (http://www.kongsbergautomotive.no/)Kongsberg Automotive
- Kongsberg Automotive AS (KA) - ble stiftet 24. mars i 1987 og er en direkte videreføring av den tidligere Bildeldivisjonen i Kongsberg Våpenfabrikk.

Raufoss ASA under avvikling ble endelig avviklet og slettet i Brønnøysundregistrene i desember 2012.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.