FORVALTNINGSDATABASEN

Veterinærmedisinsk Oppdragssenter A/S (VESO)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1988 Nyopprettelse

Navn: Veterinærmedisinsk Oppdragssenter A/S (VESO)
Kort navn: VESO A/S
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Opprinnelig etablert i 1988 som institutt (forvaltningsorgan) underlagt Norges Landbruksvitenskapelige Forskningsråd. Omdannet til statsaksjeselskap 01.01. 1992 (landbruksdepartementet).

"Pressemelding fra Landbruksdepartementet 6.10 1987 beskriver opprettelsen slik:
Veterinærmedisinsk senter for oppdragssenter (VESO)skal opprettast for å møte dei veterinærmedisinske utfordringene innan havbruk, men også innan det tradisjonelle husdyrhaldet. Senteret skal ha tilknytting til Noegs veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet. Det skal ligge på Adamstua i Oslo og vere administrativt underlagt Noregs landbruksvitenskapelege forskningsråd.
VESO skal ha seksjonar for førebygging av sjukdom, fiskepatologi og husdyrgenetikk. Institusjonen skal ha det praktiske forvaltningsansvaret for omsetting av sera, vaksine, m.m., og ansvaret for sertifisering av eksportfisk.
VESO skal dekkje sine utgifter ved inntekter på oppdrags- og serviceverksemd."

01.01.1992 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Pr. 2000 arbeider VESO nasjonalt og internasjonalt med oppdragsformidling og kontraktsforskning for næringsliv og offentlig virksomhet. Virksomheten er organisert i tre deler: VESO Vaksiner selger sera og vaksiner til veterinært bruk, VESO VetForsk er veterinærmiljøenes forskningspark og VESO Vikan AkvaVet i Namsos utfører forskningsoppdrag innenfor fiskesykdommer.

Internett: www.veso.no

16.10.2001 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Statsaksjeselskap (deleigd; majoritet)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

I vedtak av 15.6 2001 samtykket Stortinget i at Landbruksdepartementet kunne selge inntil 66% av aksjene i VESO, jf Innst.S.nr.325 (2000-2001) og St.prp.nr.84 (2000-2001). I Innst.S.nr.37 (2001-2002), jf. St.prp.nr.25 (2001-2002) framgår det at det den 16.10. 2001 ble undertegnet en avtale mellom SIVA og Landbruksdepartementet om salg av 49% av aksjene i VSO for 10 mill. kroner.

01.03.2007 Består via omorganisering

Trondheimsavdelingen av Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (VESO) er fra 1. mars innlemmet i Veterinærinstituttet.

Omtale på Veterinærinstituttets hjemmeside:
«VESO Trondheim har en spesialkompetanse på prosjekter, tiltak og utredninger knyttet til bekjempelsen av sykdommer hos fisk, samt bevaring og forvaltning av ville laksestammer. Avdelingen er et kompetansesenter for bekjempelse av Gyrodactylus salaris på villlaks, og har ansvar for blant annet genbanken for villaks. Aktiviteten ved VESO Trondheim er hovedsakelig finansiert av Direktoratet for Naturforvaltning.

- Overtakelsen innebærer en økt satsing på helse og sykdom hos viltlevende dyr og fisk, og er dermed en oppfølging av stategiplanen ved Veterinærinstituttet, sier administrerende direktør Roar Gudding, og ønsker de nye medarbeiderene velkommen til Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet overtar arbeidsgiveransvaret for VESO Trondheims 14 medarbeidere, samt avdelingens prosjekter og avtaler. Veterinærinstituttets regionale laboratorie i Trondheim er fra før samlokalisert med den nye seksjonen.
Kilde: www.vetinst.no

01.01.2009* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Privat sektor (marked)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Gjennom ein retta emisjon i 2008, jf. St.prp. nr 22 (2008-2009) og Innst. S. nr. 97 (2008-2009), er departementets eigardel i VESO redusert frå 51 til 39 pst. Departementet la ved emisjonen mellom anna til grunn at dei nye fleirtalseigarane gjennom auka eigenkapital og betydelege faglege satsingar kunne betre resultatutviklinga i selskapet. VESO

Om emisjonen (kilde: St.prp. nr. 22 (2008-2009):
Veterinærmedisinsk oppdragssenter AS (VESO) ble i 1992 et statlig heleid aksjeselskap med Landbruks- og matdepartementet som utøver av statens eierskap. Stortinget ga gjennom behandlingen av St.prp. nr. 84 (2000-2001) staten samtykke til å redusere eierandelen til 34 pst. Som et ledd i dette ble 49 pst. av aksjene solgt til Selskapet for industrivekst SF (SIVA), som skulle arbeide for å få inn nye aktive eiere for å sikre utvikling av selskapet. Det lyktes ikke SIVA å få inn nye eiere som ytterligere kunne redusert statlig eierandel fra 51 pst.

SIVA solgte tidlig i 2008 sine aksjer til AquaNova Invest AS, som eies av VESOs ledelse og en privatperson utenfor VESO. Gjennom AquaNova Invest AS kom det inn en aktiv eier i stedet for SIVA, uten at statens eierandel ble redusert, slik Stortingets behandling la til rette for. AquaNova Invest AS uttrykte umiddelbart etter kjøpet av SIVAs aksjer ønske om å sikre seg aksjemajoriteten.

Stadig økende konkurranse, betydelige svingninger i markedet for VESOs tjenester, risiko for sykdomsutbrudd på eget materiale av fisk, sårbarhet for kompetanseflukt samt betydelige investeringsbehov, er forhold som medfører behov for dynamikk i beslutninger og finansiering i VESO. Ekstern konsulent, som på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet har gjennomgått VESOs virksomhet og verdsatt selskapet, bekrefter at bedriften arbeider i et meget konkurranseutsatt marked med små marginer, at virksomhetsområdene er svært risikoutsatte, og at selskapet trenger kapitaltilførsel. Både konsulent og departementet vurderer det samtidig slik at det ikke er tungtveiende nasjonale interesser som tilsier statlig eierflertall.

AquaNova Invest AS har meget tung kompetanse innenfor VESOs virksomhetsområder og har utarbeidet planer for en utvikling av VESO med et privat flertallseierskap. Dette inkluderer videresalg av aksjer til medarbeiderne i selskapet. Et slikt eierskap vil være godt tilpasset utfordringene beskrevet ovenfor, og etter Landbruks- og matdepartementets vurderinger styrke selskapets ulike kompetanse- og forretningsområder. Dette vil gi et godt grunnlag for å ivareta og øke statens verdier i selskapet. Samtidig mener departementet det er viktigere å konsolidere selskapet enn å få inn en tredje eier, og at selskapet bør opprettholdes som en aktør i markedet.

Disse forholdene ligger til grunn for Landbruks- og matdepartementets beslutning om en rettet emisjon som medfører en reduksjon av den statlige eierandelen ned mot den grensen som Stortinget ga fullmakt til i 2001.

I tråd med dette er det gjennomført en rettet emisjon mot AquaNova Invest AS, slik at de nå eier 60,1 pst. av aksjene og staten ved Landbruks- og matdepartementet 39,9 pst. Emisjonen er gjennomført ved at AquaNova Invest AS har tilført selskapet 11 mill. kroner, som baseres på en verdi av selskapet før emisjon på 39,6 mill kroner. I tillegg er det inngått avtale med AquaNova Invest AS om at de innenfor en tidsramme på 2 år gis eksklusiv rett til ytterligere emisjon, tilsvarende en reduksjon av statlig eierandel til 34 pst. Denne ytterligere emisjonen baseres på en verdi av selskapet på 50,6 mill. kroner regulert iht. utviklingen i konsumprisindeksen fra tidspunkt for innbetaling av første emisjonsinnbetaling.

01.01.2009* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

Statlig eierandel redusert til 39 %; enheten skrives således ut av databasen.
____________________________________________________________________

29.5.2018 selger staten sin resterende eierandel i VESO og eier etter salget ikke lenger aksjer i selskapet. Staten hadde på salgstidspunktet 34 prosent eierandel i VESO

Se: Pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet, 29.05.2019
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/staten-har-solgt-seg-ut-av-veterinarmedisinsk-oppdragssenter-as-veso/id2652739/

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.