FORVALTNINGSDATABASEN

UNINETT

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

26.11.1993 Nyopprettelse

Navn: UNINETT
Kort navn: UNINETT
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1601 Trondheim

Hovedtrekk:
- Uninett- prosjektet ble satt i gang i 1976 av Studiegruppen for datanett (EDB- sentrene ved UIB, UNIT (nå NTNU), UIO, UIT, RBK (regneanlegget Blindern, Kjeller), TF (senere Telenor FoU).
- Videre ble det i 1978 opprettet som et forskningsprosjekt.
- I 1993 blir UNINETT stiftet som et aksjeselskap heleid av KUF (departementet).

Datterselskap
- I 1998 (30.11) oppretter selskapet UNINETT FAS som datterselskap.
- I 2003 (21.2) etableres Uninett Norid AS.
- I 2004 (2.12) etableres Uninett Sigma AS

Internett: www.uninett.no

01.01.1999* Består via omorganisering

Uninett FAS (Felles Administrative Systemer)
I 1999 ble deler av av Uninetts virksomhet skilt ut som eget selskap, Uninett FAS (Felles Administrative Systemer). Årsaken til dette var et ønske om å rendyrke primærvirksomheten i morselskapet og unngå sammenblanding av økonomien og risikoprofilen i de to virksomhetene. FAS skulle utvikle tekniske løsninger for effektiv drift av administrative tjenester for UH-sektoren. Uninett ble da et konsern med 19 ansatte.

01.01.2002* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2002* Består via omorganisering

Uninett ABC
I 2002 ble Uninett ABC etablert som et nytt datterselskap under Uninett. Årsaken et ønske om ryddighet og klare økonomiske skillelinjer. ABC skulle bruke Uninetts kompetanse og erfaring til nettutbygging til de øvrige utdanningsinstiusjonene i Norge, med vekt på grunnskolen og de videregående skolene.

21.02.2003* Består via omorganisering

Norid
Norid som selskap ble stiftet 21. februar 2003, registrert i Enhetsregisteret 30. juni 2003 og etablert fra 1.7.2003. Virksomheten ble opprettet som et selskap under UNINETT med foretaksnavnet UNINETT NORID AS.

Igjen var årsaken et ønske om ryddighet og klare økonomiske skillelinjer. Norid skulle videreføre administrasjonen av domenenavn under .no-domenet.

01.01.2004* Består via omorganisering

Uninett Sigma
Uninett Sigma, ble opprettet i 2004. Sigma koordinerer tungregning og lagring i UH-sektoren. Selskapet skiftet senere navn til Uninett Sigma2 AS.

01.01.2010* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Uninett ABC ut av Uninett-konsernet
Etter et ønske fra Kunnskapsdepartementet om å samle de statlige ressursene innenfor IKT i grunnutdanningen ble UNINETT ABC (datterselskap under Uninett) ved årsskiftet 2009/2010 skilt ut av konsernet. Selskapet ble da en del av det statlige Senter for IKT i utdanningen.

01.01.2012 Består via omorganisering

Uninett FAS innfusjonert
Etter utarbeidelse av ny strategi for arbeidet med UH-sektoren, ble Uninett FAS besluttet innlemmet i Uninett AS fra 01.01.2012, for å konsentere ressursene rettet mot UH-sektoren.

01.01.2014* Består via omorganisering

Uninett FAS avviklet
Fra og med 1. januar 2014 ble Uninett FAS avviklet som eget selskap, og deler av virksomheten ble videreført i morselskapet.

01.01.2018* Består via omorganisering

Lokalisering: 5001 Trondheim

Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan
Fra 1. januar 2018 ble BIBSYS, CERES og deler av UNINETT samlet i et nytt tjenesteorgan for forskning og høyere utdanning.

Virksomheten har ikke fått nytt navn per januar 2018, siden dette koordineres med andre omorganiseringer i Kunnskapsdepartementets underliggende virksomheter. Inntil operative planer for virksomheten er på plass, vil tjenesteleveranser, oppgaveløsning og informasjon skje gjennom de etablerte kanalene i de virksomhetene som er slått sammen. Det innebærer at omverdenen forholder seg til BIBSYS, CERES og UNINETT som før, inntil videre.

Den nye virksomheten skal levere et bredt spekter av tjenester til forskning og høyere utdanning og blir viktig for å følge opp regjeringens digitaliseringspolitikk. Virksomheten skal også ha en egen strategisk enhet og mandat til å forvalte felles IKT-strategi, arkitektur og tjenester for universitets- og høgskolesektoren.

Alle de tre virksomhetene som slås sammen utfører i dag tjenester og oppgaver på vegne av universiteter og høyskoler, samt helse- og instituttsektoren, blant annet:

- Studieadministrative systemer og tjenester
- Samordning av opptak ved universiteter og høyskoler
- Forskningstjenester og forskningsstøtte
- Tjenester for digitalt læringsmiljø
- Innkjøpstjenester og administrative støttesystemer
- Andre løsninger som gjør kunnskap tilgjengelig og bidrar til digitalisering

Roar Olsen ble i desember 2017 tilsatt som direktør for virksomheten. Han kommer fra stillingen som administrerende direktør i UNINETT.
Virksomheten har hovedkontor i Trondheim, med ansatte både i Trondheim og Oslo.

Den delen av UNINETT AS som leverer IT-infrastruktur fortsetter som et aksjeselskap eid av Kunnskapsdepartementet.

01.01.2019* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Lokalisering: 5001 Trondheim

UNINETT AS
Forvaltningen av eierskapet i UNINETT ble overført fra Kunnskapsdepartementet til Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning 1. januar 2019.

01.01.2021* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Norid var fram til 2021 en del av Uninett-konsernet. I 2020 ble det vedtatt at eierskapet til Norid skulle overføres fra Uninett AS som sorterer under Kunnskapsdepartementet, til et direkte eid selskap under Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som har ansvaret for området elektronisk kommunikasjon i Norge.

31.12.2021 Nedlagt via sammenslåing

Lokalisering: 5001 Trondheim
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Uninett ble fra 1. januar 2022 slått sammen med Units digitale tjenesteleveranser og gjenværende deler av NSD, ca 80 stillinger til ny virksomhet med navnet Kunnskapssektorens tjenesteleverandør (Sikt), organisert som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter.

Uninett Sigma2 blir et datterselskap under Sikt.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.