FORVALTNINGSDATABASEN

Forsvarets bygningstjeneste

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.04.1960 Ny via sammenslåing

Navn: Forsvarets bygningstjeneste
Kort navn: Forsvarets bygningstjeneste
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 301 Oslo

Den nye organisasjonen ble etablert 1.4.1960, godkjent av Stortinget 10.6.1960 og gjort formelt gjeldende fra 1.1.1961. Organisert med en sentralledelse i Oslo og 6 regionale avdelinger:

- Oslo/Viken
- Hamar
- Stavanger
- Trondheim
- Bodø
- Harstad

Stukturen i etaten endres senere slik:
Fire regionkontorer, beliggende i Harstad, Trondheim, Stavanger og Hamar, tar seg av den utøvende delen av virksomheten. I tillegg har FBT underkontorer i Bodø og Oslo og 14 områdevollmestre underlagt regionkontorene.

FBT er et forvaltningsorgan underlagt Forsvarsdepartementet. Det er en sivil etat ledet av en administrerende dirketør. Oppgavene er bl.a. Planlegging, utførelse og kontroll av nye byggverk, større ombyggings- og vedlikeholdsarbeider, forvaltning av Forsvarets eiendommer, veiledning og kontroll ,ed drift av fast eiendom og bygningsteknisk beredskapsplanlegging.

01.01.1995* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter

NB: Tidspunkt for omdannelsen er usikkert.

I NOU 1999: 8 Materiellforvaltningen i Forsvaret. Framtidig virksomhet, styring og organisering omtales enheten slik:
"Forsvarets bygningstjeneste (FBT) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er organisert som forvaltningsorganer med særskilte fullmakter."

FFI ble omdannet med utgangspunkt i St.meld.nr.55 (1992-93) og Innst.S.nr.58 1993-94 hvor styrings- og organisasjonsform for FFI ble vurdert; FFI ble omdannet til et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. FFI får etter dette sine tilskudd over statsbudsjettets 50-post. Videre ble FFI underlagt en generell merinntektsfullmakt.

01.01.1999* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Forvaltningsbedrift
Administrativt nivå: Høyeste nivå

I St.meld.nr.55 1992-93 "Styrings- og organisasjonsformer for forvaltninger og fellesinstitusjoner i forsvaret" ble det fremlagt forslag til ny organisasjonsform for Forsvarets bygningstjeneste (FBT). I tilhørende Innst.S.nr.58 (1993-94) ansåg Stortinget det mest hensiktsmessig at FBT ble nettobudsjettert og gitt en generell merinntektsfullmakt slik som prinsippet er for tilsvarende sivil virksomhet i regi av Statsbygg (jf. St.prp.nr.63 (1990-91). Virksomheten skulle videre få selvstendig forvaltningsansvar for eget personell. Det ble likevel understreket av FBT skulle forbli et ordinært forvaltningsorgan under FD. Først i St.prp.nr.1 1999-00 omtales virksomheten som forvaltningsbedrift med forretningskapittel (kap 2463) og post 24 driftsresultat; omdanning til forvaltningsbedrift skjedde i fra 1999.

Se: St.meld.nr.55 (1992-93) Styrings- og organisasjonsformer for forvaltninger og fellesinstitusjoner i Forsvaret.
Link: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Stortingsforhandlinger/Lesevisning/?p=1992-93&paid=3&wid=e&psid=DIVL897

31.12.2001 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:

Det tidligere Forsvarets bygningstjeneste og eiendoms-, bygg og anleggselementene ved de lokale forvaltningsmyndighetene i Forsvarets militære organisasjon ble fra 1. januar 2002 samlet i den nye forvaltningsbedriften Forsvarsbygg (FB).

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.