FORVALTNINGSDATABASEN

Forsvarets materielltilsyn

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2016* Nyinnskrevet

Navn: Forsvarets materielltilsyn
Kort navn: FMT
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relasjoner:

Forsvarets materielltilsyn (FMT) har sitt virkeområde der lov og forskrift har gitt Forsvaret unntak eller spesielt selvstendig ansvar. Dette betyr i praksis at FMT er tilsynsmyndighet der andre statlige tilsyn ikke har myndighet, og skal påse at forsvarssektoren ivaretar materiellsikkerheten etter gjeldende regler. Hensikten er å oppnå et godt sikkerhetsnivå i forsvarssektoren og derved unngå unødvendige ulykker. Det er flere virkemidler tilgjengelig for å bygge opp under denne hensikten. Her er kontroll for å se om reglene blir fulgt vesentlig. Like viktig er veiledning, undervisning og annet holdningsskapende arbeid, da disse bidrar til organisasjonens evne til å ivareta sikkerheten på en god måte. FMT har derfor valgt å også være aktive på andre arenaer enn kun å gjennomføre tilsyn hos avdelingene ute.

FMT ble opprettet 1. september 2005 som del av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), direkte underlagt sjef FLO. Fra 1. mai 2010 ble FMT underlagt forsvarssjefen ved sjefen for Forsvarsstaben (Prop. 1 S (2009–2010)). Formålet var å bedre ivareta hensynet til habilitet ved å skape større avstand til tilsynsobjektet, til FLO og andre enheter under forsvarssjefen.

Forsvarets materielltilsyn ble flyttet fra Forsvaret til Forsvarsdepartementet, jf. Kap. 1710 Forsvarsbygg og nybygg og nyanlegg, Post 01 Driftsutgifter (Prop. 122 S (2015–2016))

FMT har medarbeidere på Akershus festning, Kjeller, Kolsås, Raufoss og Haakonsvern.

Faggruppene i FMT er:
- land og felles
- ammunisjon og våpen
- sjø
- luft
- dokumentasjon og metode

Kilder:
- https://www.regjeringen.no/no/dep/fd/organisering-og-ledelse/avdelinger/forsvarets-materielltilsyn/id2485407/
- https://snl.no/Forsvarets_materielltilsyn

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.