FORVALTNINGSDATABASEN

Statens havarikommisjon for Forsvaret

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.11.2017 Nyopprettelse

Navn: Statens havarikommisjon for Forsvaret
Kort navn: SHF
Tilknytningsform: Storting
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Stortinget
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) skal undersøke ulykker og hendelser i Forsvaret.

Formålet med SHFs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av ulykker ved militær aktivitet. SHF skal ikke ta stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar.

SHF avgjør selv omfanget av de undersøkelser som skal foretas, herunder vurderes undersøkelsens forventede sikkerhetsmessige verdi i forhold til nødvendige ressurser. Les mer på lenkene under.

SHF ble etablert i 2017 ved ikrafttredelsen av forsvarsundersøkelsesloven. Kommisjonen er administrativt lagt under departementsråden i Forsvarsdepartementet. Lederen for SHF er sivil embedsmann, mens øvrige ansatte kan være sivile eller militære.

Kilde: Regjeringen.no, wikipedia
__________________________________________________________

Se:
Lov om undersøkelser av ulykker og hendelser i Forsvaret (forsvarsundersøkelsesloven), Prop. 150 L (2015-2016), Innst. 56 L (2016-2017), Lovvedtak 8 (2016-2017)

Forsvarsundersøkelsesloven (langt navn: lov om undersøkelser av ulykker og hendelser i Forsvaret) er en norsk lov vedtatt av Stortinget 16. desember 2016. Den trådte i kraft 1. november 2017.

Loven har til formål å forbedre sikkerheten i Forsvaret gjennom undersøkelser av ulykker og hendelser. Den gjelder for Forsvarets virksomhet og annen virksomhet som utføres i tilknytning til, eller i nær forbindelse med, utøvelsen av Forsvarets virksomhet, med unntak for Etterretningstjenesten.

Loven forbyr fjerning av vrakrester og andre spor etter ulykker, og fastsetter bot som straff for uaktsomme og forsettlige overtredelser, med mindre forholdet går inn under en strengere straffebestemmelse.

Videre gir loven hjemmel for Statens havarikommisjon for Forsvaret, som gis i oppgave å undersøke enhver ulykke og alvorlig hendelse innad i Forsvaret eller som Forsvaret er involvert i.

Kilde: wikipedia

30.06.2020 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Regjeringen besluttet i juli 2019 å slå sammen Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) med Statens havarikommisjon for transport (SHT).

Den nye havarikommisjonen får navnet Statens havarikommisjon. Havarikommisjonen vil være et faglig uavhengig forvaltningsorgan organisert under Samferdselsdepartementet. Sammenslåingen trer i kraft fra 1. juli 2020.

Kilde: Pressemelding | Dato: 03.07.2019, Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet
__________________________________________________________________

Om Statens havarikommisjon
Statens havarikommisjon er en offentlig undersøkelseskommisjon. Formålet med SHKs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av ulykker og alvorlige hendelser. SHK skal ikke ta stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar.
Kilde: havarikommisjonen.no
(https://havarikommisjonen.no/Om-oss)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.