FORVALTNINGSDATABASEN

Gáldu - Kompetansesenteret for urfolks rettigheter

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.09.2002* Nyopprettelse

Navn: Gáldu - Kompetansesenteret for urfolks rettigheter
Kort navn: Gáldu
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 10 Sosial beskyttelse
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 2011 Kautokeino
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Forslaget om å etablere et kompetansesenter for urfolks rettigheter ble lansert i St.meld. nr. 21 (1999-2000) Menneskeverd i sentrum - handlingsplan for menneskerettigheter. Stortingets utenrikskomité sluttet seg til forslaget, jf. Innst. S. nr. 23 (2000-2001).

Kompetansesenteret har til formål å øke kunnskapen om og forståelsen om urfolksrettigheter og samiske rettigheter.

Senteret skal samle inn, bygge opp, systematisere, vedlikeholde, bearbeide, tilrettelegge og formidle relevant informasjon og dokumentasjon om urfolksrettigheter nasjonalt og internasjonalt. Senteret kan også påpeke behovet for forskning på aktuelle områder.

Målgrupper for senteret er alle som søker kunnskap om urfolksrettigheter nasjonalt og internasjonalt, som skoler, frivillige organisasjoner, offentlige institusjoner og myndigheter. Senteret skal først og fremst tilrettelegge og formidle informasjontil målgrupper i Norge, men også til målgrupper iandre landiden grad det har kapasietet til det.

Senterets styre (fem medlemmer og to varamedlemmer) oppnevnes av Kommunal- og regionaldepartementet og Sametinget. Universitetet i Tromsø, Nordisk Samisk Institutt, Samisk høgskole, Senter for menneskerettigheter og Samerådet foreslår kandidater til styret.

Senteret har pr. 2004 tre stillinger, daglig leder og to rådgivere. Senteret er samlokalisert med Nordisk SamiskInstitutt på Kautokeino kulturhus.

Kompetansesenteret for urfolks rettigheter er finansiert av Kommunal- og regionaldepartementet og Utenriksdepartementet.

Vedtektene for Kompetansesenteret for urfolks rettigheter ble fastsatt av KRD 6.3.2002 og senteret ble offisielt åpnet i Kautokeino 1. september 2002.

Nettside: www.galdu.org

01.10.2005* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Ved regjeringsskiftet i oktober 2005 ble ansvaret for arbeidet med samer og nasjonale minoriteter overført fra Kommunal- og regionaldepartementet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

01.01.2010* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
Administrativt nivå: Høyeste nivå

I Prop. 1 S Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet 2010-2011, s. 55 opplyses det at Kompetansesenter for urfolks rettigheter er et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter, ledet av et eget styre.

NB: Tidspunkt for ev. formell omdanning er usikkert.

01.01.2010 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

Jf. opprettelsen av det nye Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

01.01.2014* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.2016* Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Gáldu integreres i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter
1. januar 2017 ble Gáldu – Kompetansesenteret for urfolks rettigheter, integrert i NIM. Det innebar at NIM fikk økt kompetanse på feltet same- og urfolksrettigheter, og et eget kontor i Kautokeino. Vedtaket om å slå sammen Galdu og NIM ble fattet av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2017.

Pressemelding | Dato: 20.12.2016, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
- Det er gledelig at Stortinget i dag har vedtatt at Gáldu – Kompetansesenter for urfolks rettigheter skal integreres i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM). Målet er å styrke NIMs kompetanse om urfolks rettigheter, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Både Sametinget og Gáldus styre har vært aktivt involvert i integreringsprosessen og støttet den.

Gáldu ble etablert i 2002 med formål om å øke kunnskapen om og forståelsen for urfolks rettigheter og samiske rettigheter. Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter er opprettet ved lov i april 2015 og loven trådte i kraft 1. juli 2015.

For å sikre den nasjonale institusjonens legitimitet er det vesentlig at den har administrativ tilstedeværelse i samiskspråklig miljø og i sentrale samiske områder. Kontorsted for NIM, avdeling Gáldu vil være Kautokeino.
Kilde: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/galdu-integreres-i-norges-nasjonale-institusjon-for-menneskerettigheter/id2525037/

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.