FORVALTNINGSDATABASEN

Kunst- og designhøgskolen i Bergen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.08.1996 Ny via sammenslåing

Navn: Kunsthøgskolen i Bergen
Kort navn: KHiB
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1201 Bergen

Opprettet 1.8.1996 ved en sammenslåing av Vestlandet Kunstakademi og Satens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen. Ved opprettelsen inndelt i avdeling for design, Avdeling for spesialisert kunst og Avdeling kunstakademiet.
Vevadresse: www.khib.no

Høgskolereformen var navnet på den prosessen som førte til at 98 mindre statlige høgskoler med virkning fra den 1. august 1994 ble sammenslått til 26 større enheter.

I tillegg ble en rekke kunstfagutdanninger samlet i to kunsthøyskoler, en i Bergen og en i Oslo.

01.01.2002 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2003* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU)

Kunsthøgskolen i Bergen blir operatør for Program for kunstnerisk utviklingsarbeid.
Ved igangsettelsen i 2003 var navnet på programmet "Det nasjonale Stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid". I statsbudsjetter for 2010 fremmet departementet forslag om å opprette en ny ordning med prosjektmidler for kunstnerisk utviklingsarbeid. Stortinget sluttet seg til dette, og departementet tildelte oppgaven med å forvalte denne ordningen til programstyret.

Programstyret har dermed fått et overordnet nasjonalt ansvar for å stimulere og fokusere kunstnerisk utviklingsarbeid i Norge. Som en følge av de utvidete oppgavene, meldte departementet i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2010 at virksomheten skifter navn til Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Programstyret har besluttet at de to delvirksomhetene skal ha betegnelsene Stipendiatprogrammet og Prosjektprogrammet.

Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU) er organisatorisk en del av Kunst- og designhøgskolen i Bergen, som har det administrative ansvaret for virksomheten og for forvaltningen av tildelingen. Styret for PKU har ansvar for den faglige virksomheten.

Kilder: artistic-research.no/organisasjon/ samt tildelingsbrev for 2014

01.01.2004* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

De statlige universitetene og høyskolene er, etter de seneste endringene i universitets- og høyskoleloven, i dag kategorisert som forvaltningsorganer med særskilte fullmakter, jf. Innst. S. nr. 337 (2000–2001).

Se: St.meld. nr. 27 (2000-2001) Gjør din plikt - Krev din rett. Kvalitetsreform av høyere utdanning, Innst. S. nr. 337 (2000-2001)

Fra 2004 vil alle universiteter og høyskoler være organisert som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter (jf. St.prp.nr.1 2003-2004 Utdannings- og forskningsdepartementet). Virksomhetenes faglige uavhengighet er nedfelt i universitets- og høyskoleloven.

02.10.2012* Navneendring

Navn: Kunst- og designhøgskolen i Bergen
Kort navn: KHiB

Endring av navn på Kunsthøgskolen i Bergen til Kunst- og designhøgskolen i Bergen
Hjemmel: Fastsatt ved kgl.res. 3. februar 2012 med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) § 7-2 første ledd. Fremmet av Kunnskapsdepartementet.

Kunsthøgskolen i Bergen endrer navn til Kunst- og designhøgskolen i Bergen, jf. lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler § 7-2 første ledd.

Kilde: http://www.lovdata.no/for/sf/in/kd-20120203-0125.html

31.12.2016 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Enheten ble innlemmet i:

Fra 1. januar 2017 blir Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) og Griegakademiet ved Universitetet i Bergen (UiB) slått sammen til et nytt fakultet for kunst, musikk og design ved UiB.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.